Translate

onsdag 25 april 2012


Ett nyfött barn är som ett tomt kärl, som kan fyllas med kärlek eller hat.

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna

Efter andra världskriget, då omvärlden fick kunskap om de övergrepp som den nazistiska regimen i Tyskland begått, var man i den internationella gemenskapen (FN) överens om att det var nödvändigt att ange exakt vilka rättigheter varje enskild människa faktiskt hade. Därför skrev man FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs 1948 av FN:s generalförsamling i Paris. Enligt Guinness rekordbok är det dokumentet det mest översatta dokumentet i världen. Det består av 30 punkter (artiklar) som beskriver vad som är varje människas rättigheter – och därmed även skyldigheter.
”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap.”
”Envar är berättigad till alla de fri- och rättigheter, som uttalas i denna förklaring, utan åtskillnad av något slag, såsom ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. ---”
”Envar har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.” ”Ingen må hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla former är förbjudna.”
”Ingen må utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.”
Ur FN:s allmänna förklaring om de
mänskliga rättigheterna

BARNKONVENTIONEN

För att värna om världens barn upprättade FN år 1989 regler om vilka rättigheter som varje barn ska ha. Denna lista kallas för Barnkonventionen och gäller för alla barn som befinner sig i de länder som har godkänt konventionen. Nästan alla världens länder har skrivit under Barnkonventionen. Konventionen består av hela 54 artiklar. Fyra av dessa är de så kallade huvudprinciperna:
Artikel 2 slår fast att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
Artikel 3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Vad som är ”barnets bästa” är inte alltid självklart och måste avgöras i varje enskilt fall.
Artikel 6 säger att varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa, utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.
Artikel 12 handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör honom eller henne. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.
För att övervaka att alla de länder som skrivit på konventionen också följer den finns det i Genève en FN-kommitté för barns rättigheter – Barnrättskommittén.
Om ett land inte lever upp till det som står i Barnkonventionen så utdöms inte något straff. Men eftersom alla länderna vet vad som står i konventionen så blir de som bryter mot den utsatta för starka påtryckningar och kritik från omvärlden, och det gör att de flesta länder rättar sig efter den

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar